Atrium Building Refresh – University of Bradford

Atrium Building Refresh – University of Bradford

University of Bradford

University of Bradford, West Yorkshire

Won through competition, Bowman Riley was commissioned to redesign the interior of the University’s Atrium building adjacent to the 1960s Richmond Building on the city campus and also provided the role of CDM Coordinator.

Built in 2006 the light and airy Atrium is a flexible dynamic space used by the University for informal meetings, open days, recruitment fairs and graduation shows.

Our design focus was to refresh the space and overcome issues concerning sound, drafts and heat, which were detrimental to the space usage.

Dual purpose solar shading in the form of Acrylic discs was suspended across the space to act as an acoustic barrier and create a scriptural feature.

The flooring and furniture were replaced with contemporary furnishings and the balcony balustrade was refurbished to enable a built-in LED video wall displaying imagery.

We also worked in collaboration with a landscape architect to regenerate the under-utilised external space adjacent to the Atrium providing a green breakout space.

Our designs have enhanced the Atrium creating a more appealing environment for staff and students and for external hire bringing additional revenue to the University.

View more of our education experience here