New Build Family Home – Yorkshire

Won through competition, Bowman Riley designed a contemporary new build family home and garden in Yorkshire.

The brief was to create a contemporary two bedroom home using a palette of stone, timber and glass materials that would have minimal impact on its surroundings.

Our concept was to build the property into the hillside to give the appearance of a single storey dwelling when viewed from adjoining properties, with a two storey aspect to the private side. We erected a full-size scaffold model to demonstrate that the new property could not be seen over the existing landscape.

The home was created to be highly insulated centred around a wood burning stove heating the space including the mezzanine level.

Bowman Riley became involved in the scheme following an initial design by another firm of architects, which was objected to by the neighbours and refused planning permission. Our design achieved planning consent, however, there is an historic covenant on part of the garden.

The client is currently perusing legal avenues to remove the covenant and in the meantime, part of the structure has been erected outside the area to maintain the planning consent.