Post Graduate Facility – University of Bradford

University of Bradford

Bradford

Bowman Riley was commissioned to provide Project Manage, Design and Specification, CDMC and Cost Consultancy services on a new Post Graduate Facility. The project was to transform a redundant bank and café area into a new mixed use area to include meeting rooms at the University of Bradford.

The project was to transform a redundant bank and café area into a new mixed use area to include meeting rooms, quiet and group study areas, TV lounge, social areas and auxiliary services.The building was at lower ground floor level with windows situated on two sides of the property which caused significant loss of natural

The building was at lower ground floor level with windows situated on two sides of the property which caused significant loss of natural day light. The existing area was completely stripped out, external openings were increased and large structural openings were formed to create natural light through the building.

Through using sustainable design and enhancing the buildings natural make up, the refurbishment created unique zones within the facility creating a light airy and flexible space for Postgraduates to socialise and study.  Existing concrete waffle slab was retained to act as thermal mass and new roof lights on automated openers were installed to generate natural ventilation to the heart of the building. New double glazed windows and doors were installed to increase thermal insulation of

Existing concrete waffle slab was retained to act as thermal mass and new roof lights on automated openers were installed to generate natural ventilation to the heart of the building. New double glazed windows and doors were installed to increase thermal insulation of building. Many products were sourced and reused from previous refurbishment projects including; internal glazed screens and existing high quality kitchen units.High levels of internal insulation were installed to reduce energy usage.

High levels of internal insulation were installed to reduce energy usage.