Restaurant and Entertainment Venue – Yorkshire

Competition concept design

Bowman Riley provided concept designs for a competition to renovate an 18th century Grade II listed building in Yorkshire into a Restaurant and Entertainment Venue.

The brief was to transform the listed building into a contemporary café/restaurant with a new build adjoining function room.

Our design proposal took inspiration from the heritage of the site. The formation of roof light design was drawn from historic elements of the site, creating a discrete link between the building and the heritage of the site.

Contemporary asymmetrical roof design was intended to represent the irregularities and uniqueness of the natural world, further strengthening the link between the gardens and the development.

Flexibility was incorporated into the design by providing removable wall partitions to create multi-purpose spaces to accommodate a variety of events and occasions.

Large amounts of natural light was intended be to be harnessed to create an outside-in feeling, with sustainable materials are to be used where possible. Minimal energy usage was aimed to be achieved by the efficient design of new building design.

We reached the final two in the competition from the original eight practices invited to submit a response.

Click here to see more of our hotel and restaurant experience