Sweet Peas Day Care and Teaching Nursery Remodelling – Leeds

Sweet Peas Nursery

Garforth, Leeds, West Yorkshire

Bowman Riley Architects has designed the extension and internal re-modelling of Sweet Peas Day Care and Teaching Nursery and the adjacent Monkey Maze Play Space in Leeds.

Sweet Peas Nursery needs to create an additional 46 childcare places to be ready for the increase of Government funded childcare places from 15 hours to 30 hours per week in September 2017. The footprint of the existing building is restricting the expansion of the nursery. By reconfiguring the building’s interior, our proposal will almost double the size of the space including alterations to the entrance.

By adding an architecturally interesting extension to the main road side elevation, we provided a new entrance to the Monkey Maze Play Space and café seating area. The removal of a suspended ceiling will increase the building’s volume.

The existing building form has informed the massing and scale of the entrance extension. The 1,000 ft2 extension is glazed to maximise daylighting and underfloor heating to provide a comfortable and economic solution. It also uses a mono-pitch roof that projects toward the welcoming entrance.

The remodelled building will be robust to cope with the high usage throughout the year. The building will be well-insulated and durable materials have been selected inconsideration of their lifecycle impact. The finishes selected are durable, safe and help noise attenuation.

The proposal maximises the use of fresh air and natural light in consideration of the wellbeing of children, parents and staff. The large glazed elevation maximises natural lighting and provides views of the exterior, which is extensively soft landscaped.