Projects

Bowman Riley Architects Bowman Riley Building Consultancy Bowman Riley Interiors

Providence Quarter Residential Development – North Yorkshire

Candelisa Ltd

Site Location: Skipton, North Yorkshire

Bowman Riley Architects was commissioned to design Providence Quarter, the conversion of a former 1970s office building in the centre of Skipton into private residential apartments.

Formerly the home of HML, a division of Skipton Building Society, the four storey 5500m² residential development helps meet the shortage of homes in this desirable market town with the provision of 39 one and two bedroom apartments.

Permitted development approval was obtained from Craven District Council under new legislation introduced to facilitate the re-use of under-utilised office spaces in urban environments.  This allowed the development to bypass a potentially lengthy and costly planning approval process resulting in a rapid construction period.

Bowman Riley prepared technical drawings suitable for Building Control approval and construction, liaised with the client’s nominated consultants and produced 3D visuals for marketing purposes.  Our design involves replacement windows throughout and the addition of double balconies to the east and west elevations and Juliet balconies to the south elevation.  A feature living wall system above the secondary entrance and a communal roof terrace with spectacular views across the district of Craven.

The amenities provided at the development for the residents include a gym, planned roof garden and one hobby room per apartment on the basement level, under-croft car parking and separate car parking.

Providence Quarter reached the finals at the LABC Building Excellence Awards 2015.

Images courtesy of Candelsa.  To register your interest in the development please email:  sales@candelisa.com.

X

Newsome Vale Independent Living – South Yorkshire

South Yorkshire Housing Association

Barnsley, South Yorkshire

Bowman Riley supported the delivery of Newsome Vale, a new apartment complex specifically designed to provide independent living for older people.

Supported by a £1.87 million grant from the Homes and Communities Agency, Newsome Vale comprises 50 one and two bed apartments on three floors with communal gardens and lounge areas.

Following the closure of South Yorkshire Housing’s in-house architects department, Bowman Riley was commissioned to facilitate the completion of the development. At this stage, the project was significantly behind programme and there was an ongoing dispute with the contractor.

Providing a contract administrator role as the client’s agent, we worked closely with the housing association and contractor to resolve of the dispute and support the completion of the development. We also undertook the role of principal designer to ensure the completion of the health and safety file prepared by the contractor.

Newsome Vale now offers high quality apartments for older people that eliminate the usual housing problems like stairs and bathtubs and provides spacious living areas, corridors and bathrooms for easy accessibility. Residents take part in the daily activities ranging from knitting and chair aerobics, to bingo, line dancing and quiz nights.

“The best decision we have made to move into Newsome Vale apartment, it is superb… Newsome vale is a very secure place, which gives the residents peace of mind.”

John (resident 2016)

 

X

Greenroyd Mill Residential Development – North Yorkshire

Yorkshire Housing, Jephson North, Barnfield Homes

Sutton in Craven, North Yorkshire

Bowman Riley Architects designed the award-winning Greenroyd Mill development comprising affordable homes, extra care houses/apartments and private homes.  The development transformed a 150 year old derelict textile mill site into a mixture of 94 new homes within a conservation area.

Work on the scheme was originally started by a private developer, but the project stalled in 2008 due to the economic downturn.  Developer Barnfield Homes and two housing associations, Yorkshire Housing and Jephson Homes attracted an investment of £3.7 million from the Homes and Communities Agency to enable the development to complete.

The four storey development retains the existing structure of the mill.  Many of the mill’s original features were sympathetically incorporated into the design. The building achieved BREEAM Very Good.

The Greenroyd Mill development received a number of accolades including; Outstanding Achievement in Collaborative and Partnership Working at the Making the Difference in Yorkshire and Humber Awards 2011, High Commendation in the 2012 RICS Pro-Yorkshire Awards for Residential and a Special Commendation at the Yorkshire Business Insider Property Awards 2012 in the category of Restoration.

X

Red House Retirement Community – Ripon

Barnardo Developments Limited

Ripon, North Yorkshire (Ripon Conservation Area)

Bowman Riley Architects is providing architecture and the role of principal designer on the redevelopment of the Red House, a vacant Edwardian property set within a conservation area and a protected landscape with ecological issues in Ripon.

Originally built in 1905 as a private residence, The Red House became a residential institution for Barnardo’s children’s charity in the 1940s.

Working in consultation with the local community, Bowman Riley helped secure planning consent to transform the former children’s home and surrounding grounds into a retirement community of 55 properties.

To be built in two phases, the development will provide a mix of one and two-bedroom residences comprising 43 apartments, six cottages and six two-storey houses.

The existing Red House building will be refurbished and extended to accommodate the comprehensive range of communal facilities, which include residents’ lounges, bar, library, restaurant, consulting suite, hair and beauty salon and gymnasium.

The existing lodge, stable block and cottage will also be refurbished and extended to form apartments and cottage accommodation.

The landscape proposals will preserve the protected trees and woodland zones and further planting will complement and supplement the existing mature landscape.  For further information, visit the website here

X

Holmes Mill Mixed Use Development – Lancashire

Candelisa/McCarthy and Stone

Clitheroe, Lancashire

Holmes Mill is a Grade II Listed former textiles mill complex in a conservation area in Clitheroe in the picturesque Ribble Valley.

Bowman Riley Architects was appointed by Candelisa and McCarthy & Stone under a joint venture. We provided a feasibility design on the redevelopment of the mill complex, the construction of the new build retirement homes and site wide master planning to integrate both developments in the sensitive and historic location.

Candelisa was planning to convert existing three storey traditional mill buildings into 36 residential apartments and townhouses. The existing single storey infill between the mills was to be replaced with a landscaped communal deck area at first floor level, providing enclosed under-croft parking for residents.

McCarthy & Stone was planning to occupy the northern part of the site for 37 new-build retirement homes with communal lounge areas.

As part of the development the former engine room would be handed over to a community-run organisation in the interests of preserving the history of the site.

We developed an innovative solution to provide outdoor space in the roof areas and add sensitive contemporary additions such as Juliet and walk-on balconies.

X

Roughaw Close Residential Development – North Yorkshire

Yorkshire Housing

Skipton, North Yorkshire

Bowman Riley designed a 650m² building comprising eight two bedroom apartments at Roughaw Close to provide supported living accommodation for older people on the banks of the Leeds to Liverpool canal in the desirable market town of Skipton. The new development offers high-quality homes for local people in the Craven area, which has a shortage of affordable homes.

The development saw the demolition of an existing building that was inadequate to meet the needs of older residents and the raising of the site level as a flood risk prevention measure.  The new timber frame building predominately retained stone characteristics typical throughout Skipton but also incorporated modern features including rain screen cladding and rendered elevations.  Situated in an desirable canal-side location, the development provides garden space for the residents of the property to enjoy in relative privacy.

Adjacent to a larger complex that satisfies a wide range of accommodation requirements for older people, the new building was designed to be fully accessible with internal spaces accommodating users with limited mobility and wheelchair users.  The development achieved Code for Sustainable Homes Level 3 and Secured by Design accreditation.

Currently at planning stage, a subsequent development on the site is for 12 two bedroom apartments to mirror the first phase building providing supported living accommodation.  The new building provides residents with two mobility scooters.

X
Grafton Road Extra Care Development – Staffordshire

Grafton Road Extra Care Development – Staffordshire

Sanctuary Housing Association

Grafton Road, Longton, Stoke on Trent, Staffordshire

Bowman Riley Architects designed an extra care housing development at Grafton Road for local people with learning disabilities and additional physical or sensory impairment, currently living in inappropriate hospital accommodation. The site was selected following consultation with carers and relatives to ensure satisfactory amenity, convenience and access.

The 1380m² development accommodates two clusters of eight self-contained one bedroom flats together with ancillary accommodation commensurate with the 24 hour support the residents need.

As the residents have mobility problems, the requirement was for a single storey building with a layout is as compact as possible while allowing generous circulation areas. The internal spaces of the building are designed specifically to address the needs of users with limited mobility and are fully accessible to wheelchair users.

The scale of the single storey residential building raised significant design issues. To address these, the apparent bulk of the roof was mitigated using of a hipped roof form with varying ridge heights. Gable features with largely glazed elevations denote the communal spaces within the development and relieve the horizontal nature of the scheme. There is potential for the scheme of this type to attract anti-social behaviour. To protect residents, the entrances and communal open spaces are located to minimise overlooking from passersby.

X
Laurel Croft Sheltered Housing – North Yorkshire

Laurel Croft Sheltered Housing – North Yorkshire

Yorkshire Housing

Embsay, North Yorkshire

Built in the 1970s, Laurel Croft was category 2 sheltered housing located in the North Yorkshire village of Embsay. After 40 years, the property was no longer a desirable place to live and under occupied. The building had an inefficient layout and did not provide the level of facilities expected by today’s living standards such as en-suites and communal areas.

Yorkshire Housing needed to transform the existing building into modern independent living accommodation for older people. Unfortunately, the funding to demolish and rebuild a new purpose-built development was not available. Yorkshire Housing could, however, use their maintenance budget to substantially refurbish the property.

Bowman Riley Architects designed the complete remodelling of Laurel Croft . We led a consultation process with existing tenants, their families, housing provider, local community and parish council to determine the design brief and make the most of the limited budget.

We created 21 self-contained one and two bedroom apartments specifically designed to meet the independent living needs of older people. Each apartment provides a compact and easy to maintain home benefiting from a living room, bedroom, wet room, WC and fitted kitchen.

The development now provides a communal lounge in which to meet neighbours, friends and family and a beautiful conservatory.

The project involved the initial design and formal planning submission through to the completion of the works on site. The existing building was brought in line with current housing codes and standards.

X

Deansfield Court Extra Care Facility – North Yorkshire

Yorkshire Housing

Norton, North Yorkshire

Bowman Riley designed Deansfield Court, a modern extra care residential facility that replaced a long standing care home situated between the towns of Norton and Malton in North Yorkshire.

Yorkshire Housing took over the residential care facility and adjacent housing stock from North Yorkshire County Council. Bowman Riley liaised with both parties to facilitate the transaction and to ensure that the new residential facility met the aspirations of the housing provider and its residents.

Yorkshire Housing was keen to explore the alternative methods of design and construction on this development. As a result the building was designed using timber framed panel systems.

Deansfield Court was specifically designed to offer older people independent living with access to care and support in 50 self-contained apartments. In addition the scheme offers a communal lounge, restaurant, internet café, hair salon, therapy room, library and shop. The new accommodation has improved the levels of care and self-sufficiency for the residents.

Five of the units were designed for wheelchair users and the building can accommodate power assisted wheelchairs and buggies on all three floors.

X

Roughaw Close Phase 2 Residential Development – North Yorkshire

Yorkshire Housing

Skipton, North Yorkshire

In order to achieve Roughaw Close Phase 2, Bowman Riley successfully managed the planning process to include consultation with the Local Ward Councillors, the local community and a well-attended consultation with the existing residents.

The site is within the south side of the market town of Skipton, adjacent to the Leeds – Liverpool Canal and the main access route into the town centre, Keighley Road and the design maximises the site potential by orientating the living areas within the apartments to take advantage of the beautiful aspect overlooking the canal.

The much needed affordable homes are designed to have a flexible internal room layout which allows each dwelling to adapt to the residents’ needs. The scheme redeveloped the site creating an attractive development whose scale is in keeping with the surrounding context and is extremely sympathetic to the local setting.

Designed with sustainability as a key factor, Roughaw Close achieved Code for Sustainable Homes Level 3 and Secured by Design Part 2 accreditation.

X