Projects

Community Library – West Yorkshire

Burley Parish Council

Burley in Wharfedale, Ilkley, West Yorkshire

Bowman Riley was commissioned by Burley Parish Council to design and manage the refurbishment of the community library in the village of Burley-in-Wharfedale near Ilkley.  This project was delivered simultaneously with the refurbishment of the Queen’s Hall in the village.

The ownership and management of both the Queen’s Hall and library were transferred to Parish Council from Bradford Metropolitan District Council following local government cutbacks.

The 1970s building was in need of repair and refurbishment to bring it up to modern standards to make it a viable community asset and to future proof its survival. Adjacent to Grange Park and on the edge of a conservation area, a sensitive approach was needed to the refurbishment to ensure the exterior of the building remained in keeping with the surrounding area.

In addition to the library service, the building is well used by the local community and is home to various clubs including a Chess Club, Storytime for under 5s, Local History Group, Knitting Group and Reading Group.

Bowman Riley provided a refurbishment plan consulting with a specialist roofing contractor to repair the leaking roof and with a specialist window contractor to improve the thermal efficiency of the building.

We specified a contemporary interior with a unique carpet design and a modern kitchen.   An automatic door and upgraded WCs improving the accessibility of the library for all users.

Our in-house project manager worked on behalf of the Parish Council to ensure the project was delivered within a tight six-week programme on site and within budget working with the main contractor JP Wild.

Officially opened in August 2019, this project was a real collaboration between our interior designers and building consultancy team and resulted in a successful outcome for the community retaining a much-loved local asset.

X

Culture Fusion Youth Centre – Bradford City Centre

BAM Construction

Bradford, Yorkshire

Bowman Riley designed the award-winning Culture Fusion, a state-of-the-art youth centre for Bradford YMCA.  The centre has been designed to provide inspiring learning, creative, training and recreational spaces for the young people of Bradford.

The centre provides 3200m² accommodation for tenants offering services to young people on issues ranging from employment, healthcare, housing to counselling.

The centre includes unique features such as a rooftop performance venue and café with views across the city, an urban meadow and a secret rooftop garden.

Won through competition, Bowman Riley’s design was selected by a panel of young people as their preferred choice. Engagement from the outset with the young advisors set the tone for the collaborative approach taken throughout the design.

The project comprised the transformation of a derelict warehouse building into a vibrant new youth centre by linking it with a new five-storey extension.  The design responds to the historical significance of its former industrial site and provides a striking new building, which makes a significant contribution to the regeneration of the city centre.

Culture Fusion was awarded the 2012 LABC Building Excellence award in the category of community and achieved BREEAM Excellent at the design stage.

For more information see http://www.culturefusion.org.uk/

View more of our community experience

X

Christians Against Poverty Office Hub – Bradford

Christians Against Poverty

Bradford

Bowman Riley supported the charity, Christian’s Against Poverty to redesign and refurbish the lower ground floor into flexible staff accommodation within their Bradford head office.

Home to over 300 staff, Jubilee Mill is a large Victorian mill building. Accommodating over 120 people, the current break-out space had become tired, uninspiring and inefficient. Our role was to evaluate the current space and develop a brief with the client to give the break-out space a complete facelift.

We created a flexible multi-functional space that could be used for collaborative working, socialising, seminars and events. Using 3D modelling, we presented a live walk-through presentation showing the redesign concept to engage with staff representatives.

The scheme breaks up the open plan space into distinct zones through the use of colour and furniture. We introduced features such as a focal bar area, picnic area and large flexible auditorium. All of the furniture except the bar is removable to offer maximum flexibility.

Our design involved the removal of the suspended ceiling to lift the room height and offer a vastly improved appearance with modern LED lighting to illuminate the space. The building’s features and exposed brickwork continue through in the new design to create an industrial aesthetic referencing the building’s history.

“I just wanted to express my personal thanks and also that of all our staff, who are now using the new breakout space. It really is a great addition to our offices, the staff love it and it has already changed the culture here with breakfast clubs and meetings, as well as both buildings combining as one to meet, socialise and discuss work.  Thanks for the vision and for making it a reality.”

Simon Clarke, Christians Against Poverty

View more of our community experience here

X
Skipton Town Hall Refurbishment – North Yorkshire

Skipton Town Hall Refurbishment – North Yorkshire

Craven District Council

Skipton, North Yorkshire

Bowman Riley provided strategic master planning on the Skipton Town Hall complex of buildings located on the High Street . The Grade II listed Town Hall was built in 1862 and today is home to Craven Museum & Gallery, Tourist Information and Skipton Concert Hall.

Working closely with Craven District Council, the masterplan was developed into a series of phased projects that could be delivered according to the client’s programme and allocation of funding.

On the first phase of the strategic masterplan, Bowman Riley provided full architectural design, project management, CDM coordination and cost advice from inception to completion. Phase One created a striking contemporary extension providing a new accessible entrance to the side and reinstated the original entrance to the front, replaced the public facilities, created a commercial unit on the ground floor to let and refurbished office spaces.

The demolition of an existing building close to a busy public highway required coordination with the local highways authority, the contractor and the client team and resulted in public safety at all times.

Careful planning between the contractor and the client team enabled the works to be undertaken while parliamentary elections were taking place within the building.

Now complete, the Skipton Town Hall project has restored the building as a key civic asset by providing an active frontage and vibrant street scene. The project sees the sustainable re-use of a public building improving the public realm and community facilities, whilst also providing a source of revenue from the refurbished lettable space.

View more of our community experience

X
Nell Bank Activity Centre – Ilkley

Nell Bank Activity Centre – Ilkley

Nell Bank Centre and Bradford Metropolitan District Council

Ikley, West Yorkshire

Bowman Riley designed the award award-winning Activity Centre for young people with disabilities and their families in Ilkley.  The facility is part of the £5 million pilot scheme, funded by Aiming High, a Government programme to support projects for young people with disabilities.

The new build unit, which can house up to 20 people or a group of 12 with disabilities and their carers, has been built on a greenfield site, so an important aspect of the design was to integrate the building with its sensitive location.

The project incorporates a palette of sustainable materials including timber frame construction and agricultural roofing materials, and incorporates a solar water heating system and a ground source heat-pump to provide underfloor heating.  The detailed design of the building evolved through working closely with the contractor to create an innovative roof structure. This consists of a warm roof over a structural timber deck which eliminates the need for a secondary timber structure.

The project was awarded the Ilkley Civic Society Design Award 2011. Visit their website

View more of our community experience

X

Tuned In @ Myplace – Redcar

BAM

Redcar, North Yorkshire

Bowman Riley developed the designs on Tuned In @ Myplace, a new build state-of-the-art media and arts facility for the young people of Redcar and Cleveland.

The building forms part of the wider regeneration of Redcar town centre and the sea front area and occupies a prime location on the promenade overlooking the sea. The centre is aimed predominantly at 13-19 year olds and was designed in consultation with the young users.

The facilities include a performing arts theatre, dance studio, juice bar, shop, consulting rooms, arts and crafts studios, IT suite, library, hair and beauty studio, gallery space, chill out areas, recording and radio studios, catering facilities and ancillary staff areas. Externally there is an amphitheatre performance space.

Tuned In@ Myplace was delivered to the client as a turnkey building including information technology and audio visual installations, furnishings, fittings and equipment.

The project was part of the Myplace, Big Lottery Fund to deliver world class youth facilities driven by the active participation of young people and their views and needs.

X

Queen’s Hall Renovation – West Yorkshire

Burley Parish Council

Burley in Wharfedale, West Yorkshire

Won through competition, Bowman Riley created a visionary concept for the full renovation of the Queen’s Hall, a grand Victorian building situated in the picturesque village of Burley-in-Wharfedale near Ilkley.

Built in 1868 by a local mill owner, the building has had several uses over the years from a cinema to a lecture hall. Most recently the Queen’s Hall as owned and operated by Bradford Metropolitan District Council as a theatre, meeting and function rooms. The ownership and management of the Hall was transferred to Burley Parish Council following local government cutbacks.  At this stage, the building needed a programme of refurbishment from roof repairs to window replacement and internally the spaces were inefficient and decoration dated.

Burley Parish Council’s ambition was to develop the building into a vibrant community hub with several different sized multi-purpose spaces for regular and occasional hire, introduce catering facilities and bar, provide spaces for recreational sport and performing arts.

Our concept was to enhance and extend the Hall to create a modern flexible building that would provide a hub for village life and a real asset for the local community.  We designed a single storey linear extension to the rear of the building providing a large multi-functional space to be used by local groups, clubs and private hire.

We explored how each space could be used for various functions to maximise the efficiency of the building whilst meeting the needs of the various user groups with differing requirements.  We produced a 3D model and animation of the design concept for public viewing for the local community to review the designs to gauge feedback to enable the project to progress.  At this stage, we worked with the Shelby Group, we provided detailed budget costings on the design concept to enable the Parish Council to ascertain the cost of the development.

Take a look at our community experience here or give us a call to discuss your project on 01756 795611.

X