Projects

Bowman Riley Architects Bowman Riley Building Consultancy Bowman Riley Interiors
Derriford Hospital Modular M&S Store – Devon

Derriford Hospital Modular M&S Store – Devon

Catfoss

Plymouth, Devon

Bowman Riley Architects designed a new modular M&S store at Derriford Hospital in Plymouth, a large teaching hospital serving Plymouth, Devon and Cornwall.

We worked together with the Plymouth Hospitals NHS Trust, M&S, Catfoss, Wates Construction and the local authority to deliver the 158m² (1700ft²) freestanding single storey retail unit occupied by M&S Simply Food adjacent the main hospital entrance.

The unit was designed with prominent graphics on the roadside frontage to add visual appeal and colour at the entrance.  Clear glass was used at the corner to avoid pedestrian conflict due to reduced visibility.

Constructed with a hot rolled steel chassis, the walls to the new unit are insulated cavity walls constructed from timber with external cladding to hide the modulation joints.

The unit was construction within a controlled environment, which vastly reduced the time spent on site and provided less material waste.

The building was delivered to site in seven modular sections and erected in just seven hours.  The quick installation time meant that site works were kept to a minimum and normal air quality conditions were maintained – crucial for a healthcare environment.  Final fit-out was conducted within 10 working days keeping disruption on site to a minimum.

The quality control was such that the building fully met the expectations of the contractor and was handed over with no snagging required.

The store opened on programme and ready for trade as planned offering a new on-site retail facility for hospital patients, staff and visitors.   The retail facility is currently exceeding predicted sales targets.

X
Grafton Road Extra Care Development – Staffordshire

Grafton Road Extra Care Development – Staffordshire

Sanctuary Housing Association

Grafton Road, Longton, Stoke on Trent, Staffordshire

Bowman Riley Architects designed an extra care housing development at Grafton Road for local people with learning disabilities and additional physical or sensory impairment, currently living in inappropriate hospital accommodation. The site was selected following consultation with carers and relatives to ensure satisfactory amenity, convenience and access.

The 1380m² development accommodates two clusters of eight self-contained one bedroom flats together with ancillary accommodation commensurate with the 24 hour support the residents need.

As the residents have mobility problems, the requirement was for a single storey building with a layout is as compact as possible while allowing generous circulation areas. The internal spaces of the building are designed specifically to address the needs of users with limited mobility and are fully accessible to wheelchair users.

The scale of the single storey residential building raised significant design issues. To address these, the apparent bulk of the roof was mitigated using of a hipped roof form with varying ridge heights. Gable features with largely glazed elevations denote the communal spaces within the development and relieve the horizontal nature of the scheme. There is potential for the scheme of this type to attract anti-social behaviour. To protect residents, the entrances and communal open spaces are located to minimise overlooking from passersby.

X

Deansfield Court Extra Care Facility – North Yorkshire

Yorkshire Housing

Norton, North Yorkshire

Bowman Riley designed Deansfield Court, a modern extra care residential facility that replaced a long standing care home situated between the towns of Norton and Malton in North Yorkshire.

Yorkshire Housing took over the residential care facility and adjacent housing stock from North Yorkshire County Council. Bowman Riley liaised with both parties to facilitate the transaction and to ensure that the new residential facility met the aspirations of the housing provider and its residents.

Yorkshire Housing was keen to explore the alternative methods of design and construction on this development. As a result the building was designed using timber framed panel systems.

Deansfield Court was specifically designed to offer older people independent living with access to care and support in 50 self-contained apartments. In addition the scheme offers a communal lounge, restaurant, internet café, hair salon, therapy room, library and shop. The new accommodation has improved the levels of care and self-sufficiency for the residents.

Five of the units were designed for wheelchair users and the building can accommodate power assisted wheelchairs and buggies on all three floors.

X
Health and Wellbeing Centre – Bradford

Health and Wellbeing Centre – Bradford

University of Bradford

Bradford, West Yorkshire

Bowman Riley has provided architecture, party wall surveying and the roles of client’s agent, principal designer on the Health and Wellbeing Centre on the University of Bradford’s campus.

The Health and Wellbeing Centre is the key building asset for the Bradford Digital Health Enterprise Zone, a £12 million programme bringing together the University of Bradford, BT, Bradford Council and NHS organisations including the three Bradford NHS Trusts.

The Centre will house practicing health professionals, who will focus on long-term conditions like dementia, cancer and diabetes and tenant organisations that will examine how digital health innovations will change the way healthcare is delivered.

The project involves the major refurbishment and transformation of a rambling, under utilised 19th century mill complex to provide state of the art healthcare facilities. The design retains many original features including cast iron columns and a structural frame supporting a north-light roof profile to a large part of the building.

The key design challenge involves creating a visual identity for the various parties housed in the Centre as a unified community and to provide a gateway to the campus that is accessible for the public.

Bowman Riley has played a pivotal role in Health and Wellbeing Centre from condition surveys and feasibility reports to the full design and project management of the project. Our client’s agent is overseeing the project’s delivery to ensure that the client’s vision is maintained and the works are completed to the highest standard.

X

Leeds Dental Institute Refurbishment – Leeds

University of Leeds and Leeds Teaching Hospitals NHS Trust

Leeds, West Yorkshire

The Leeds Dental Institute is operated as a partnership between the University of Leeds and Leeds Teaching Hospitals to support the training of dental care professionals.

Bowman Riley Architects was engaged to design, manage and administer the complex and fast-track reorganisation and refurbishment of the Institute based in Level 5 of the 1979 Worsley Building, one of the largest buildings in Leeds city centre.

The aim of the project was to provide state-of-the art dental facilities to meet the latest clinical standards, improve flexibility between departments and provide new equipment and upgraded technologies. The project comprised the relocation of radiology and acute dental care, the replacement and improvement of dental chairs, equipment and clinical cubicles, the improvement of circulation and flexibility between departments and the improved space utilisation maximising the number of dental cubicles available.

This multi-phased development was successfully delivered within a live clinical environment cognisant of the importance of sound proofing and dust reduction during the construction work to support infection control. A major challenge of the project was to minimise disruption to operations of the Institute and wider building users. The amount of available operating space was reduced during construction. To enable the Institute to operate effectively during construction, we introduced an innovative idea for the Institute to change their way of working by increasing the opening hours to a double shift for the project’s duration. As the Institute shares the plant and services with the entire building, part of our role was to liaise with the building user group to ensure the smooth development of the works.

X