Projects

Bowman Riley Architects Bowman Riley Building Consultancy Bowman Riley Interiors

Aynham Close Residential Development – North Yorkshire

Client: Yorkshire Housing

Location: Grassington, North Yorkshire

Bowman Riley Architects designed 22 new two and three bedroom affordable homes for Yorkshire Housing on a brownfield site within the Yorkshire Dales National Park.

The site was occupied by a sheltered accommodation block that closed in 2013, as it was outdated and no longer viable. It was decided to replace the building with a mix of affordable family homes and flats, which would better meet local housing needs.

Working closely with the Yorkshire Dales National Park Authority, Bowman Riley successfully managed a complex planning process which included consultation with the ward councillors, the parish council and community. We led public consultation events to gather local residents’ feedback on the design proposals and to encourage local engagement.

The scheme was designed and laid out to blend into the local surroundings with a rural village feel. Carefully consideration was given to the density of the proposed development, which reflects the existing fabric and character of the village. Our design maintained the traditional features of the village whilst maximising the outlook to the south of the Dales countryside.

On a very limited budget, the new homes were designed to a high standard using stone with stone walls and traditional details including stone window heads, cills and artificial slate roofs.

The landscaping was designed to allow glimpses of the homes on the eastern approach to Grassington and to enhance the site’s biodiversity incorporating new planting and trees.

This completed development has improved the supply of affordable housing in the National Park for young people, families and older people for whom market rates are beyond their means, keeping generations of families together and a rural community alive.

X

Greenroyd Mill Residential Development – North Yorkshire

Yorkshire Housing, Jephson North, Barnfield Homes

Sutton in Craven, North Yorkshire

Bowman Riley Architects designed the award-winning Greenroyd Mill development comprising affordable homes, extra care houses/apartments and private homes.  The development transformed a 150 year old derelict textile mill site into a mixture of 94 new homes within a conservation area.

Work on the scheme was originally started by a private developer, but the project stalled in 2008 due to the economic downturn.  Developer Barnfield Homes and two housing associations, Yorkshire Housing and Jephson Homes attracted an investment of £3.7 million from the Homes and Communities Agency to enable the development to complete.

The four storey development retains the existing structure of the mill.  Many of the mill’s original features were sympathetically incorporated into the design. The building achieved BREEAM Very Good.

The Greenroyd Mill development received a number of accolades including; Outstanding Achievement in Collaborative and Partnership Working at the Making the Difference in Yorkshire and Humber Awards 2011, High Commendation in the 2012 RICS Pro-Yorkshire Awards for Residential and a Special Commendation at the Yorkshire Business Insider Property Awards 2012 in the category of Restoration.

X

Reid House Residential Development – North Yorkshire

Yorkshire Housing

Low Demesne, Ingleton, North Yorkshire

Bowman Riley Architects was commissioned to design Reid House, a new residential development for Yorkshire Housing within the Yorkshire Dales village of Ingleton.

The site was occupied by a 30 year old elderly accommodation block surrounded by grassed areas, which Yorkshire Housing considered no longer fit for modern-day living. The elderly accommodation block was demolished to make way for the new residential scheme.

The new development comprises of eight two bedroom houses, four three bedroom houses and eight assisted living flats, all with associated in curtilage parking provisions.

The project is set to achieve Secured by Design and Code for Sustainable Homes level III, which Bowman Riley is undertaking on behalf of Yorkshire Housing.

X

Roughaw Close Residential Development – North Yorkshire

Yorkshire Housing

Skipton, North Yorkshire

Bowman Riley designed a 650m² building comprising eight two bedroom apartments at Roughaw Close to provide supported living accommodation for older people on the banks of the Leeds to Liverpool canal in the desirable market town of Skipton. The new development offers high-quality homes for local people in the Craven area, which has a shortage of affordable homes.

The development saw the demolition of an existing building that was inadequate to meet the needs of older residents and the raising of the site level as a flood risk prevention measure.  The new timber frame building predominately retained stone characteristics typical throughout Skipton but also incorporated modern features including rain screen cladding and rendered elevations.  Situated in an desirable canal-side location, the development provides garden space for the residents of the property to enjoy in relative privacy.

Adjacent to a larger complex that satisfies a wide range of accommodation requirements for older people, the new building was designed to be fully accessible with internal spaces accommodating users with limited mobility and wheelchair users.  The development achieved Code for Sustainable Homes Level 3 and Secured by Design accreditation.

Currently at planning stage, a subsequent development on the site is for 12 two bedroom apartments to mirror the first phase building providing supported living accommodation.  The new building provides residents with two mobility scooters.

X
Grafton Road Extra Care Development – Staffordshire

Grafton Road Extra Care Development – Staffordshire

Sanctuary Housing Association

Grafton Road, Longton, Stoke on Trent, Staffordshire

Bowman Riley Architects designed an extra care housing development at Grafton Road for local people with learning disabilities and additional physical or sensory impairment, currently living in inappropriate hospital accommodation. The site was selected following consultation with carers and relatives to ensure satisfactory amenity, convenience and access.

The 1380m² development accommodates two clusters of eight self-contained one bedroom flats together with ancillary accommodation commensurate with the 24 hour support the residents need.

As the residents have mobility problems, the requirement was for a single storey building with a layout is as compact as possible while allowing generous circulation areas. The internal spaces of the building are designed specifically to address the needs of users with limited mobility and are fully accessible to wheelchair users.

The scale of the single storey residential building raised significant design issues. To address these, the apparent bulk of the roof was mitigated using of a hipped roof form with varying ridge heights. Gable features with largely glazed elevations denote the communal spaces within the development and relieve the horizontal nature of the scheme. There is potential for the scheme of this type to attract anti-social behaviour. To protect residents, the entrances and communal open spaces are located to minimise overlooking from passersby.

X
Deansfield and Briarwood Court Residential Development – North Yorkshire

Deansfield and Briarwood Court Residential Development – North Yorkshire

Yorkshire Housing

Norton, North Yorkshire

Bowman Riley Architects designed Deansfield Court an affordable housing development and extra care residential facility in the town of Norton.

The need for more affordable homes for local people in the rural Ryedale district of North Yorkshire was set against a backdrop of a lack of available brownfield land.

To overcome this issue, we liaised with Yorkshire Housing and Ryedale Council to arrange a strategic land swap to locate the new housing development on the 0.5 hectare site of a Council owned care home. The care home was no longer fit for purpose and was replaced by a new extra care development for the residents of the care home on an alternative site in the town.

We designed the new extra care development, Deansfield Court, which offers older people independent living with access to care and support in 50 self-contained apartments with a communal lounge, restaurant, internet café, hair salon, therapy room, library and shop. The new accommodation improved the levels of care and self-sufficiency for the residents.

Following the completion of the care development, we then designed 22 new affordable homes, Briarwood Court. Designed to meet the needs of local families, the new homes are a combination of two and three bedroom properties with a playground and communal garden areas.

The sustainable features include solar panels, photovaltaics and water attenuation. Bowman Riley provided the Code for Sustainable Homes assessment and the development successfully achieved Level IV. The scheme also achieved Secured by Design.

X
Poplar Residential Development – Huddersfield

Poplar Residential Development – Huddersfield

Yorkshire Housing

Huddersfield, West Yorkshire

Bowman Riley Architects designed the £5 million Poplar development, a complex of 52 stone and render-built one and two bedroom apartments on a brownfield site in the Moldgreen area of Huddersfield.

The project received part funding from the Homes & Communities Agency and was supported by Kirklees Council as part of a drive to offer more affordable accommodation.

Making a significant contribution to the regeneration of the area, the development provides high-quality, affordable accommodation with open plan layouts and modern fittings on three and four storeys with south facing Juliet balconies, lifts to the four storey units and good transport links to the town centre.

Built on the site of early 20th century derelict tenement housing that had been vacant since the 1970s, the development has breathed new life into an area, which had become notorious for anti-social and criminal activity.

The first phase of the development, providing 37 apartments, proved popular with tenants and the need to create additional similar homes led to the development of an additional 15 apartments.

The development features solar panels to pre-heat hot water and efficient insulation to retain heat and combat noise pollution and controlled vehicle and pedestrian access. Designed to comply with currents standards and codes, The Poplar development achieved Code for Sustainable Homes Level 3, Robust Details and Secured by Design accreditation.

X

YMCA Temporary Residential Housing – Islington, London

London City YMCA

Islington, London

Through an architectural competition, Bowman Riley Architects has supported London City YMCA with the provision of 120 temporary dwellings utilising shipping containers named Project Acorn.

The YMCA was unable to renew its lease for its existing central London accommodation, which resulted in the need to provide accommodation for 120 short term tenants, typically students.

Working in partnership with the YMCA, Bowman Riley has assisted in the selection of a vacant brownfield site, which could provide accommodation for a two year period whilst permanent accommodation is created.

Bowman Riley designed clusters of ten single person homes, with shared kitchens to accommodate the client group. The unusual feature about this temporary housing scheme is that the homes are built out of used steel shipping containers.  Extensive discussion has taken place with the customer group and modular construction specialists, to achieve a warm, safe and pleasant living environment.

The YMCA has commissioned the prototype to be manufactured in advance of the full order.

X
Railway Terrace Residential Development – Wakefield

Railway Terrace Residential Development – Wakefield

Yorkshire Housing

Normanton, Wakefield, West Yorkshire

Bowman Riley Architects designed 16 new affordable homes on Railway Terrace situated in Normanton town centre adjacent to the railway station.

Normanton is a town within the city of Wakefield famed for its railway and mining heritage. Having suffered decline in the years following the miners’ strike in the mid 1980s, Normanton has today become a growing commuter suburb of the Leeds City Region, favoured for its relatively low cost housing and excellent transport links.

The Railway Terrace perimeter development provides two and three bedroom detached and semi-detached family homes each with two car parking spaces and rear gardens on land that had been vacant for 20 years following the demolition of a housing estate.

The attractive development makes a significant contribution to the local housing market and to the regeneration of the town.

Designed with sustainability and security in mind, Railway Terrace achieved Code for Sustainable Homes Level 3 and Secured by Design accreditation.

X
Ministry of Defence Residential Upgrades – Across the UK

Ministry of Defence Residential Upgrades – Across the UK

Ministry of Defense

Site Location: MOD Eastern Command North London to Scotland

Working in partnership with Bramall Construction DHE, Bowman Riley Architects was commissioned to revamp £22 million of Ministry of Defence (MOD) properties in their Eastern Command under a major improvement programme over a three year period.  The MOD needed to upgrade 1,200 of their existing housing properties for armed forces personnel to meet current Building Regulation standards. The works comprised external and internal refurbishment of the properties,

The MOD needed to upgrade 1,200 of their existing housing properties for armed forces personnel to meet current Building Regulation standards. The works comprised external and internal refurbishment of the properties, repairs and extensions.  Under a design and build contract, our role involved surveying military bases, undertaking estate stock condition surveys, developing a scope of work within a limited budget, developing the

Under a design and build contract, our role involved surveying military bases, undertaking estate stock condition surveys, developing a scope of work within a limited budget, developing the programme of refurbishment works and designing the refurbishments and extensions as required.  The commission involved working highly secure environments and our staff were all security checked.The projects were undertaken to coincide with military

The projects were undertaken to coincide with military operations, so that the properties would be vacant when the works were undertaken. The projects were carefully phased and carried out on a fast track basis to meet the needs of the MOD. The first two projects we delivered at RAF Luffenham and RAF Wittering were fast track schemes with pre-construction phase completed in under four weeks on an intensive design and build basis.As part of our collaborative arrangement with Bramall, we were tasked with continuously improving our efficiency and speed on subsequent projects. We successfully achieved the efficiency targets by streamlining our drawing packages and refining the scope of works. The site based projects were delivered using the latest mobile technology to enable our team to work effectively remotely. Under separate contracts, Bowman Riley Architects designed a new sports

As part of our collaborative arrangement with Bramall, we were tasked with continuously improving our efficiency and speed on subsequent projects. We successfully achieved the efficiency targets by streamlining our drawing packages and refining the scope of works. The site based projects were delivered using the latest mobile technology to enable our team to work effectively remotely.Under separate contracts, Bowman Riley Architects designed a new sports

Under separate contracts, Bowman Riley Architects designed a new sports centre and bowling alley at RAF Menwith Hill in Harrogate and a childcare centre at Imphal Barracks in York.

X

Roughaw Close Phase 2 Residential Development – North Yorkshire

Yorkshire Housing

Skipton, North Yorkshire

In order to achieve Roughaw Close Phase 2, Bowman Riley successfully managed the planning process to include consultation with the Local Ward Councillors, the local community and a well-attended consultation with the existing residents.

The site is within the south side of the market town of Skipton, adjacent to the Leeds – Liverpool Canal and the main access route into the town centre, Keighley Road and the design maximises the site potential by orientating the living areas within the apartments to take advantage of the beautiful aspect overlooking the canal.

The much needed affordable homes are designed to have a flexible internal room layout which allows each dwelling to adapt to the residents’ needs. The scheme redeveloped the site creating an attractive development whose scale is in keeping with the surrounding context and is extremely sympathetic to the local setting.

Designed with sustainability as a key factor, Roughaw Close achieved Code for Sustainable Homes Level 3 and Secured by Design Part 2 accreditation.

X