Projects

Bowman Riley Architects Bowman Riley Building Consultancy Bowman Riley Interiors

New Hospital Entrance and retail building

Bowman Riley Architects designed this new Hospital Entrance at Milton Keynes University Hospital, a medium-sized district general hospital.  The new entrance was designed on a former car park as part of the hospital’s wider redevelopment to upgrade the infrastructure and facilities. Bowman Riley Building Consultancy provided the role of Principal Designer.

We worked together with the NHS Trust, Compass Group, Catfoss, Kier Construction and the local authority to deliver the 987m² free-standing single storey hospital entrance building.  The South Westerly facing building has brise soliel to provide shading and links building back into the existing the Outpatients, Ear, Nose and Throat, Speech Therapy and Physiotherapy departments.

The building accommodates three retail units occupied by Little Fresh, Costa Coffee and Subway for patients, staff and visitors thereby bringing much needed revenue to the hospital.

The building was constructed within a controlled environment, which vastly reduced the time spent on site and provided less material waste.  Constructed with both hot and cold rolled steel chassis, the fabric of the building offers an engineered solution featuring high levels of fire resistance and thermal efficiency.

Delivered to site in 19 modular sections, the building was erected in just three days.  The chassis were 15m l x 4m w, which resulted in challenging transportation and installation.  Complex ground conditions included an existing live services tunnel beneath the development.

The quick installation time meant that site works were kept to a minimum and air quality conditions were maintained – crucial for a healthcare environment.  Final fit-out was conducted on site and the building opened exactly on programme.

X
Derriford Hospital Modular M&S Store – Devon

Derriford Hospital Modular M&S Store – Devon

Catfoss

Plymouth, Devon

Bowman Riley Architects designed a new modular M&S store at Derriford Hospital in Plymouth, a large teaching hospital serving Plymouth, Devon and Cornwall.

We worked together with the Plymouth Hospitals NHS Trust, M&S, Catfoss, Wates Construction and the local authority to deliver the 158m² (1700ft²) freestanding single storey retail unit occupied by M&S Simply Food adjacent the main hospital entrance.

The unit was designed with prominent graphics on the roadside frontage to add visual appeal and colour at the entrance.  Clear glass was used at the corner to avoid pedestrian conflict due to reduced visibility.

Constructed with a hot rolled steel chassis, the walls to the new unit are insulated cavity walls constructed from timber with external cladding to hide the modulation joints.

The unit was construction within a controlled environment, which vastly reduced the time spent on site and provided less material waste.

The building was delivered to site in seven modular sections and erected in just seven hours.  The quick installation time meant that site works were kept to a minimum and normal air quality conditions were maintained – crucial for a healthcare environment.  Final fit-out was conducted within 10 working days keeping disruption on site to a minimum.

The quality control was such that the building fully met the expectations of the contractor and was handed over with no snagging required.

The store opened on programme and ready for trade as planned offering a new on-site retail facility for hospital patients, staff and visitors.   The retail facility is currently exceeding predicted sales targets.

X

YMCA Temporary Residential Housing – Islington, London

London City YMCA

Islington, London

Through an architectural competition, Bowman Riley Architects has supported London City YMCA with the provision of 120 temporary dwellings utilising shipping containers named Project Acorn.

The YMCA was unable to renew its lease for its existing central London accommodation, which resulted in the need to provide accommodation for 120 short term tenants, typically students.

Working in partnership with the YMCA, Bowman Riley has assisted in the selection of a vacant brownfield site, which could provide accommodation for a two year period whilst permanent accommodation is created.

Bowman Riley designed clusters of ten single person homes, with shared kitchens to accommodate the client group. The unusual feature about this temporary housing scheme is that the homes are built out of used steel shipping containers.  Extensive discussion has taken place with the customer group and modular construction specialists, to achieve a warm, safe and pleasant living environment.

The YMCA has commissioned the prototype to be manufactured in advance of the full order.

X

Urban DNA Shipping Containers – Leeds

Urban DNA

Bowman Riley Architects was commissioned by Urban DNA to produce a concept scheme and designs for the conversion, refurbishment and re-design of former shipping containers into modern, open plan office spaces.

The concept entitled Urban Studio was to produce rentable office spaces that could be quickly and efficiently manufactured and fitted out off-site resulting in minimal on site construction time. The Urban Studios concept delivers a modern office space in a fraction of the time it would take to construct a traditional building.

The design for the Urban Studios provides modular, stackable pods with the opportunity to expand the space over time either upwards or horizontally by linking additional containers together to create further space.

The focus was to provide sustainable designs incorporating modern eco-friendly technologies including: green roofs, wind turbines on the roof, rainwater harvesting and solar panels. Bowman Riley designed the conversion of a shipping container into a pavilion for the Great Yorkshire Show. The pavilion was designed as a marketing suite to launch the Urban Studio concept to potential clients.

For Holbeck Urban Village in Leeds city centre, we designed the transformation of a shipping container into a multi-purpose pod to promote the regeneration of the Holbeck area as a new quarter for the city and to showcase the Urban Studio concept.

X
National Cycling Centre – Manchester

National Cycling Centre – Manchester

Confidential Client

Manchester

Bowman Riley Architects was selected by a British professional cycling team to redesign the interior of their current head office at the National Cycling Centre in Manchester.

The client’s existing head office located within the Manchester Velodrome was constructed for the Commonwealth Games in 2002 and was in need of a refresh to reflect their stylish, dynamic brand and continued success in international cycling.  Bowman Riley surveyed the existing office spaces and provided rapid 3D modelling followed by various options to reconfigure and refurbish the existing space.

Our design solution provided efficient and flexible workspaces with increased amounts of storage, independent office pods and unique features to increase the capacity and enhance the experience for our client’s staff and cyclists.

The project was programmed to take place in the winter of 2014 when the client vacated the office for their winter training camp in the Mediterranean.  This enabled the team to move back in to their refurbished premises in 2015 without disruption to their operations.

The enhanced workspace provides our client with the high quality premises to continue to successfully operate in the international cycling circuit.

 

X
Kenwood Ladies Pond – North West London

Kenwood Ladies Pond – North West London

Catfoss

Hampstead Heath, North West London

Bowman Riley Architects designed a new modular changing facility at Kenwood Ladies’ Pond.  This open air swimming pond and secluded meadow is on Hampstead Heath in North London and run by the City of London.

Opened to the public in 1926, Kenwood Ladies’ Pond is used throughout the year and the new facility was needed to open in time for the particularly popular summer months. The existing building was located on dam and had to be demolished in order to undertake repair work to the dam. It was also run down and in need of replacement. The project was originally conceived to be traditional build; however, the facility could not be delivered in time.

Modular manufacturer Catfoss was brought in to provide a modular solution and Bowman Riley Architects was commissioned to redesign the original concept in a modular format whilst maintaining the original specification required by the client. The facility comprises two buildings; the first accommodating internal and external changing rooms and showers and the second, a lifeguard observation room, an office and disabled facilities.

An innovative solution was designed to create a facility that would be fully accessible. A level threshold for the building was needed for accessible entrances and exits. A new concrete deck was laid by BAM Nuttall and concrete pockets were created to locate each module ensuring level thresholds.

The building was manufactured off site in large aircraft hangers in Driffield, North Yorkshire and erected on site in April 2016 in time for the busy summer season.

X

New Science Laboratory – Harrogate

Harrogate Grammar School

Harrogate Grammar School, Harrogate, North Yorkshire

Harrogate Grammar School, an independent academy trust, with 1,700 pupils received £1million funding from the Education Funding Agency to create new a Science Science Laboratory.

Bowman Riley Architects was appointed to design a new science building. Science is a key area of the curriculum and the creation new first class facilities are considered to be important to further students enthusiasm for science.

The new building replaces a crumbling 1950s science block that was built at a time of austerity to a much lower standard than the original 1930s stone and brick school.

The existing building was demolished and replaced with four new laboratories and a preparation room. In addition there is a new link corridor on the ground floor level to reduce congestion at the busiest area in the school building.

The funding was received in April 2016 and the new building was needed by September in time for the new academic year.

Bowman Riley proposed a modular building to enable the new facility to be completed on a fast track basis. The building was predominantly erected off-site minimising disruption to the operations of the school.  A striking red entrance and contemporary facade are juxtaposed between the classically detailed existing building creating a prominent addition to the school’s campus.

X
Sue Ryder Modular Office – West Yorkshire

Sue Ryder Modular Office – West Yorkshire

Sue Ryder

Site Location: Oxenhope, West Yorkshire

Bowman Riley Architects designed 974m² single storey modular offices and conference room facilities for the national charity and care provider, Sue Ryder at their Manorlands hospice in Oxenhope near Keighley. The project followed Bowman Riley’s team working with the charity on a volunteer basis to create a new garden at the Hospice.

The new modular facilities enable the charity’s clerical staff to move from an inadequate and cramped attic space in an existing building into appropriate, operational office space situated on a grassed area surrounded by protected trees.

Pivotal from the outset, Bowman Riley’s role was to gain full planning approval for the development and to support Sue Ryder through the tender process involving assisting with selecting a modular building supplier. We then also provided an overseeing role during the works.

Due to the nature of the end of life care that Sue Ryder provides it’s patients, the project was delivered in a very sensitive manner with panels constructed off site to mitigate the noise, debris, dust and time on site. With efficient communication between the Hospice and the contractor very little disruption occurred. The project was delivered within a very tight budget and time frame. The building arrived onsite in panel form, which was erected within a day,
the roof was in place the day after and subsequently the timber cladding was completed.

The hospice staff are delighted with their new accommodation and looking forward to occupying the new premises. As a result of the successful project at Manorlands, Bowman Riley been commissioned to work for Sue Ryder at their premises in Bedford.

visit their website

X
Artelia Modular Petrol Filling Stations

Artelia Modular Petrol Filling Stations

Catfoss

Site Location: UK Wide

Bowman Riley Architects works on a joint venture basis with Catfoss to design and deliver modular petrol filling stations on behalf of Artelia for all five major petroleum companies. Our modular solutions fulfil a need to provide new petrol filling stations faster and more efficiently.

We are currently involved in the design of two modular models; a large-scale, more traditional petrol filling station and a temporary station with above ground tanks for deployment to a range of sites for several petroleum companies.

Using the latest technology, the modular projects we deliver are predominantly built off-site in controlled environments. This speeds up the construction process as modules can be created simultaneously in a factory at the same time that site work is occurring. There are also benefits in terms of embedding sustainability and reducing carbon, as it produces less material, less site disturbance and offers greater flexibility and reuse.

X