Colchester Hospital Reconfiguration and Extensions

Noviniti

Colchester, Essex

Bowman Riley designed a new two-storey building to reconfigure and extend the front of the main Colchester Hospital and provide a new Emergency Department.

The new building combines a new entrance, waiting room, consultation rooms, retail units on the ground floor, office space on the first floor with a new Emergency Department, which integrates the new build to the existing emergency rooms in the hospital.

The design of the new building features linear strips of variant colours of blue shades and large curtain walling to the front to provide plenty of daylight to both the retail units and office spaces.

The main front entrance façade has a timber cladding canopy and pier feature walls to highlight the main entrance. There is a living wall to the main atrium.

The hospital needed a solution that would minimise the disruption to Colchester Hospital’s operations and was delivered in the quickest amount of time. To meet this agenda, the building was constructed using modular units that were predominantly fabricated off-site. The only works undertaken on-site were the façade finish, internal fit-out and the external works.

Now complete, the project has resulted in a significant enhancement to the hospital, providing new facilities for patients, staff and visitors.

Read more articles about the project on Noviniti’s website.

See more of our healthcare projects.