Projects

West Park Hotel Courtyard Conversion – Harrogate

West Park Hotel approached Bowman Riley to convert an underused courtyard into a covered area for al fresco dining and drinking seven years after we originally designed the hotel refurbishment on the Stray in Harrogate’s Conservation Area.

Alfresco dining in the UK has soared in popularity over the past few years, with restaurants and bars opening outdoor spaces to meet demand. West Park decided to enhance their alfresco dining with an improved courtyard space that can be adapted if further Covid related restrictions are introduced.

We created an appealing courtyard garden using natural materials to create trellising that conceal the surrounding walls. Decorative accents like mirrors and lighting enhance the scheme and make the space feel larger. The lighting was designed to create a twinkly garden effect with backlit mirrors that light up the trailing greenery and planter lighting to uplight the topiary planting installed.

The courtyard features fresh teal shades, bespoke heated seating, and a living wall. A retractable roof allows guests to enjoy the sunshine and provides shelter in inclement weather.

We created an exterior space that is an extension of the interior and offers flexibility using a modular system with each unit on castors and weighted using sand to allow for different configurations without compromising on the look and feel of the space.

The courtyard opened in August 2021 with an official launch party.

X

Harrison Bathrooms Showroom – Leeds

Harrison Bathrooms, Leeds

Bowman Riley was commissioned by Harrison Bathrooms to create an aspirational interior showroom to display and demonstrate their product ranges to clients within the new warehouse and office premises in Leeds.

Harrison Bathrooms is a family-run business that has been creating bespoke bathroom products for 100 years, producing everything from sanitaryware to shower enclosures, and bathroom furniture to brassware. The ability to show product finishes, options and set combinations within a high-end showroom environment will facilitate the sales process and create a brand experience for the client.

The showroom has been created within a previously unused area of the warehouse with a first floor being added to ensure the showroom takes full advantage of the space.

The warehouse setting inspired the design aesthetic leading to an industrial theme with luxe elements to create a real show-stopper.

We provided concept designs for the project with initial layout options to show the use of the space and the integration of the bathroom showroom sets. We also produced a virtual model of the space and graphics to help the client visualise the space.

The plan of the showroom space is very long and narrow. This has led to a decision to break up the space and the journey a little more to ensure that the space does not feel like a corridor. Creating tighter areas that open up into something larger offers a more interesting customer journey through the showroom.

Please see more of our retail projects.

X

CIRCUS PPC MATTERPORT 3D VIRTUAL TOUR – LEEDS

Ben Johnson commissioned bowman Riley to undertake an interior layout and concept design project for digital marketing company Circus PPC. The company is a modern, dynamic and agile group that needs a workspace to reflect these attributes.

The brief includes a layout that maximises their interior spaces with room for expansion and a feature kitchen area that can be used for hosting events.

Despite a small footprint, the space has been maximised to include a large boardroom, small meeting room, a quiet room for video calls and focused work, and snug space for informal meetings and relaxation. This was achieved while retaining a substantial footprint for an open plan desk area.

The Bowman Riley design team presented initial concept designs and visuals for the client to sign off and provided a detailed drawing package and specification for the proposed spaces
to help Ben Johnson bring the concept designs to life.

The design and colour palette tie in with the name Circus, bringing colour and brightness into the space whilst emphasising scale. From the wallpaper to the oversized pendants, each item
has been chosen to make the overall look more eye-catching and unexpected.

The space is flooded with natural light. We have enhanced this by including crittall style glazing in the meeting rooms, ensuring the lighting filters throughout the interior.

X

National Highways Matterport 3D Virtual Tour – Wakefield

National Highways
Wakefield

Bowman Riley provided full interior design service and construction package for National Highways on their new two-storey office building in Wakefield.

The Calder Park office space differs from National Highways other offices in that it will be used as a creative hub for staff. Our brief for the Calder Park office space was to produce a design
that will encourage creativity, collaboration and make staff feel invigorated in the workplace.

A key aspiration is for the office to be designed to WELL standards focusing on the health and wellbeing of the building users. To achieve this, we considered the following key WELL elements of air, water, nourishment, light, movement, thermal control, sound, materials, mind and community from the very early stages of the project.

The office features a large dramatic double-height reception space that leads into a social space for staff and visitors. It also contains a dedicated media room, bleacher presentation space, breakout spaces, an innovation project hub and a series of meeting rooms. The large office space has a central spine that includes quiet working rooms, small meeting spaces, acoustic booths, a soft seating area and collaborative working zones.

Using the signage and colours associated with National Highways and the roads that they build as inspiration for the interior, we have introduced a chevron pattern as the base of the design for the office areas. The colour palette is bright to create an exciting and energetic workplace.

Biophilic elements have been introduced as part of the aspirations around WELL standards and people-centred design philosophy. To introduce greenery into the space, we included cost-effective wall-mounted frames filled with faux ivy and trailing plants combined with real planting.

X