Hogsthorpe Primary Academy Extension – Lincolnshire

David Ross Education Trust

Hogsthorpe, Lincolnshire

Hogsthorpe Primary Academy is a small Victorian school set on the edge of a village in Lincolnshire.  The school comprised several brick buildings with extensions including an array of out-dated modular buildings.  The school used the modular buildings as classrooms and a hall, which doubled up as a classroom. The school needed to increase teaching space to support learning and allow the main hall to be a separate entity with links back to the original building.

Bowman Riley Architects designed a new contemporary extension to the school.  The extension accommodates two new classrooms and a multi-use hall with a shared play area, which connects both the classrooms back to the main school building.  Both classrooms were designed to have direct access to a new covered outdoor learning area.

The new accessible entrance lobby and toilet facilities enhance the facilities for the wider community, which provides the school with the opportunity to rent out the hall to the local community as an additional source of revenue. The new building was created to be in keeping with the main school to maintain a sense of unity throughout the site by using soft natural materials. The building was designed to be well-used throughout the whole school year.  The construction was robust to deal with its daily use and long term maintenance.

The building is well-insulated with excellent quality materials selected for their lifecycle impact/embodied energy. Finishes were selected to be durable, safe and help noise control.

“Our new facilities have completely transformed the learning environment for our pupils. We now have a dedicated early years area, with state-of-the-art equipment, as well as a brand new school hall that the whole academy and local community can enjoy.”

Karin Nicholls, Headteacher, Hogsthorpe Primary Academy