Stanhill Court Hotel – Charlwood, Surrey

Rees Mellish

Charlwood, Surrey

Stanhill Court is a four-star Victorian country house hotel set in 35 acres of parkland in Surrey close to Gatwick airport.

Working in collaboration with another architect, our role is to create an enhanced identity for the whole site that preserves the building’s historic uniqueness, yet embraces a contemporary aspect to sustain its future success as a hotel.

Built in 1881 in a Scottish baronial style, the hotel has been substantially refurbished to increase the number of guest bedrooms from 34 to 60 and to introduce a new restaurant offering high-quality cuisine and impeccable service.

The refurbishment of the Victorian building involves the creation of new guest bedrooms on the second floor and improvements to the roof space to make it habitable for additional rooms.  The works are phased to allow the hotel to remain operational.   The style of the new bedrooms exudes opulence and style with modern decor and fittings throughout.

Subsequently, we are designing a new single-storey restaurant building to replace the hotel’s small dining room and restaurant used for functions, which is inadequate in terms of its spatial arrangements, comfort and thermal efficiency.  This is a traditional brick-built structure with a clay tiled roof with a central glazed lantern reflects the style, materials and detailing of the Victorian building.

With views overlooking the gardens, the new restaurant will serve the refurbished hotel and will have separate access to operate independently from the hotel.

The development respects and complements the essence of the parkland setting and the result will be an enhanced identity for the hotel that preserves the building’s historic character yet embraces a contemporary aspect to sustain its future success.

View more of our hotel experience

Visit the website