Upper Wharfedale Cricket Club Clubhouse Pavilion – North Yorkshire

Upper Wharfedale Cricket Club Clubhouse Pavilion – North Yorkshire

Upper Wharfedale Cricket Club

Grassington, North Yorkshire

Bowman Riley Architects was appointed to design a new two storey Clubhouse Pavilion in the heart of the Yorkshire Dales National Park for the Upper Wharfedale Cricket Club.

Located in an enviable setting to the North of Grassington, the project was to replace an existing clubhouse building that was in poor condition and no longer fit for purpose. A new Clubhouse Pavilion will enable the Club to provide a safe place for all to play and to hold social events throughout the year providing a source of revenue to help secure the future viability of the club.

Bowman Riley developed several options and styles, which were presented to the club using 3D concept modelling and photo-montage imagery. The selected design was developed into a full planning application taking a traditional approach in appearance and style to sit harmoniously into its beautiful surroundings.

The Clubhouse was designed to look like a traditional Yorkshire barn using Yorkshire stone and slate materials featuring a glazed façade facing the cricket oval to take advantage of the spectacular views.

The planning process consisted of close collaboration with the Yorkshire Dales National Park planning department involving design development meetings and additional 3D concept modelling to perfect the mass and appearance of the proposed pavilion.

The scheme achieved planning approval in early March 2016.

Upper Wharfedale Cricket Club is a community built club based in the Yorkshire Dales National Park, they are now looking at the delivery of the project through fund raising activities.

View more of our leisure experience